Op zoek naar goede smart lockers voor jou festival of evenement? Neem contact op met ons en we helpen je verder.
BLOG -

Smart lockers vs Handmatige lockers 2022

Smart lockers

Ontdek de nieuwe smart lockers van elockers.

Lockers inzetten die spullen opbergen naar een compleet nieuw niveau brengen.

Lockers zijn een onmisbaar onderdeel op diverse werkplekken, scholen, universiteiten, sportscholen, poppodia en festivals. Ben je op zoek naar de beste oplossing voor het opbergen van spullen kostbaarheden van gebruikers, leden, klanten, gasten of bezoekers? Er is een groot aanbod van lockersystemen beschikbaar, maar welke systeem werkt nu het beste voor je gebruikers? Ga je voor smart of handmatige lockers? Lees snel verder voor de kenmerken van beide lockersystemen en de voor- en nadelen!

Bepaal je criteria


Voordat je op zoek gaat naar het beste lockersysteem, is het belangrijk om criteria op te stellen. Dit maakt je zoektocht naar de beste lockers een stuk eenvoudiger. Ten eerste is het belangrijk om het doel van de gebruikers van de lockers vast te stellen. Het doel van lockers is uiteraard het veilig opbergen van spullen en kostbaarheden. Verder kan het doel verschillen per gebruiker en locatie. De lockers op een festivalterrein moeten bijvoorbeeld aan andere eisen voldoen dan de lockers in een gym of kantoor. Hoe groot moeten de lockers zijn? Hoe veilig moeten de lockers zijn? Hoe moeten de gebruikers toegang krijgen tot de lockers? Dit zijn diverse vragen die je jezelf moet stellen wanneer je op zoek gaat naar het beste lockersysteem voor je onderneming.

De kenmerken van smart lockers


Smart lockers zijn enorm handig voor diverse plekken waar kluisjes nodig zijn. Dit lockersysteem is namelijk multi-inzetbaar. Het is handig voor plekken waar zowel vaste als wisselende mensen gebruik willen maken van de kluisjes. Daarnaast kun je ze ook zowel gratis als betaald inzetten. Het fijne van smart lockers is dat je ze zonder een kiosk kunt gebruiken. De gebruikers kunnen namelijk een code instellen via de API. Via je dashboard kun je alles eenvoudig in de gaten houden en gebruikers kunnen via een onbemande kiosk of het web een pincode of een QR-code krijgen. Er zijn diverse smart lockers mogelijk. Zo zijn er lockersystemen die een eigen elektronisch display hebben en lockersystemen die je kunt
activeren met een chip of pinpas. De lockersystemen met een eigen display geven de gebruiker een specifieke pincode. Met deze code kan de gebruiker het kluisje openen en sluiten wanneer hij of zij wil.

De voordelen van smart lockers


Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, nemen smart lockers vele voordelen met zich mee. Hierbij de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

  • Het grote voordeel van smart lockers is dat je gebruikers kunt voorzien van een kluisje zonder een bemande kiosk. Dit betekent dat je minder personeel nodig hebt, maar ook dat je rijen kunt vermijden. Dit is niet alleen fijn voor de ervaring van de bezoekers, maar ook een stuk veiliger, omdat je zo grote drukte op een centrale plek vermijdt. 
  • Smart lockers bieden de gebruiker een hoog niveau van beveiliging. Er is niemand die bijvoorbeeld een sleutel kan stelen en alleen degene die de code weet kan de kluis openen. Daarnaast is er ook geen slot dat makkelijk opengebroken kan worden. 
  • Gebruikers die de locker delen, zitten nu met het probleem om een sleutel te delen. Het werkt heel simpel: iedereen die de code weet kan het kluisje openen en er hoeft niets fysiek afgegeven te worden.

De kenmerken van handmatige lockers


Een handmatig lockersysteem ken je wellicht van vroeger zoals je in de sportschool of zwembad had. Deze mechanische lockersystemen werken vaak met een slot of een sleutel. Veel handmatige lockers vereisen een muntje om de sleutel vrij te geven. Zo kun je op bepaalde plekken gebruik maken van een valgrendelslot. Deze sloten zijn zeer sterk en bieden veel veiligheid. De lockersystemen met een valgrendelslot kun je voorzien van een hangslot met een code of een sleutel. Daarnaast kun je ook kiezen voor een locker met een cilinderslot. Ook dit slot is zeer stevig en veilig. Een locker met een cilinderslot kun je bedienen met een sleutel die de gebruikers kunnen afhalen bij een bemande kiosk. Met de sleutel kunnen gasten de locker openen en sluiten wanneer ze maar willen. Werk je liever niet met sleutels? Dan kan een mechanisch pincodeslot de juiste uitkomst bieden. De gebruiker kan zelf handmatig bepalen welke code ze willen gebruiken. Een mechanisch pincodeslot is ideaal voor plekken met zowel vaste als wisselende gebruikers. De laatste mogelijkheid voor een handmatig lockersysteem is het muntslot. Met een muntje kan de gebruiker de locker sluiten, waardoor ze op een eenvoudige manier hun spullen kunnen opbergen.

De voordelen van handmatige lockers


Zoals je hebt kunnen lezen, nemen handmatige lockers aardig wat voordelen met zich mee. Hierbij de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Handmatige lockers zijn vaak een stuk goedkoper. Als je als ondernemer honderden lockers wilt plaatsen, kan dit de meest voordelige optie voor je zijn. 
  • Moet de gebruiker meerdere keren per dag de locker gebruiken, dan zijn handmatige lockers erg handig. Met een sleutel of een muntje kan de gebruiker de locker eenvoudig en simpel openen en sluiten.

De nadelen van handmatige lockers


Handmatige lockers hebben helaas niet alleen maar voordelen, zo hebben ze ook enkele nadelen. Hierbij de belangrijkste nadelen van handmatige lockers op een rijtje:

  • Handmatige lockers zijn zeker veilig om te gebruiken, maar hebben niet het hoogste beveiligingsniveau. Heb je een locatie waar gebruikers kostbare items, zoals laptops, willen opbergen, dan biedt een smart locker je vele malen meer veiligheid dan een bijvoorbeeld een mechanisch slot met een sleutel. 
  • Maken bezoekers gebruik van een lockersysteem met sleutels, dan is er altijd eens in de zoveel tijd dat een gebruiker de sleutel kwijtraakt. Verder kunnen sleutels ook gestolen worden, wat ervoor zorgt dat andere in de kluisjes kunnen komen. 
  • Op een festival of poppodium zijn er veel gebruikers die hun kluisje met een ander willen delen. Dit is handig wanneer ze samen hun jas of tas willen opbergen. Gedeelde toegang tot een locker is met een handmatige locker niet handig. Wil een van de gebruikers toegang tot het kluisje, dan moet de ander fysiek de sleutel overhandigen.

Start met lockers op jouw locatie